Къпането в Лугата

Много модерно стана в последно време Къпането в Лугата.

Нека уточня. В производствено-технологичния процес на Бургаски Солници АД се използва т.нар. "луга" - водоем, в който се присушава морската вода с цел извличане на сол.* Сега този процес се е обогатил и с още една фаза - Къпането в Лугата.

След вдигането на бариерите и осигуряването на неограничен** публчен достъп до територията на "предприятието", гражданите-бургазлии (и не само те) се ориентираха към навлизането в по-горе посочените водоеми. То бива последвано от потапянето им в иначе блатясалата вода и цапотенето с кал. Калта играе много важна роля. Освен, че цапа и прави нацапаното черно (и привлекателно за слънчевите лъчи), тя (явно) действа много добре на човешката кожа. Игнорирайки приятната й миризма, можете да си кажете, че това се е превърнало в една от многоройните Бургаски Атракции (Главната, Терановата, Макдоналдса, Часовника, Казабланката и т.н). Игнорирайки и табелата пред дъсчената пътека, през която минават "плажуващите" - "Влизането в Лугата - ЗАБРАНЕНО!" - и вие можете да се присъедините към това зравословно занимание. Впрочем, като се замисля, калта може би пази и от комари! Терапията можете да завършите по два начина - 1. "Дигизиран" поход до Морската, а от там до вкъщи; 2. Топване в морето "отсреща" и съответно размиване на калта от най-връхния слой на епидермиса.

Искрено се надявам, готварксата сол да няма нищо общо с морската, произвеждана от Солниците. Аз обичам да ям "с много сол"!

* така си обяснявам аз значението на думата ("луга"), с което е употребена, в цитирания по-долу в текста надпис на Табелката
** достъпът бива ОГРАНИЧЕН единствено от една глутница кучета, препускаща напред-назад (то няма накъде) из теритрията на Солниците

Comments

Н. said…
а а а ?!